Fördelar och nackdelar med mobiltelefoner

Fördelar och nackdelar med mobiltelefoner

21st september 2020 Av av andreas

Mobiltelefoner har blivit så pass populära att de nästintill har ersatt fasta telefoner när det gäller kommunikation. Denna fascinerande tekniska enhet har en händelserik historia som framkallat en mängd nya fenomen i samhället.

  • Den 3 april 1973 genomfördes världens första samtal från en mobiltelefon.
  • Modellen Ericsson GS88 ”Penelope” var den första mobiltelefonen som blev kallad ”smartphone”.
  • Med mobiltelefonens genombrott har fenomenet nomofobi uppstått, rädslan att vara utan sin mobiltelefon.
  • 150 gånger om dagen kontrollerar en person sin mobiltelefon i genomsnitt.

Mobiltelefoner har utan tvekan haft en stor inverkan på människor och dessa tekniska enheter har flera fantastiska fördelar, vilka presenteras härnäst. Dock finns vissa baksidor med denna tekniska enhet som också presenteras. Läs därför vidare och bli upplyst!

4 fördelar med mobiltelefoner

1. Ger möjlighet att ringa efter hjälp. Om du eller någon råkar ut för en olycka är mobiltelefonen oerhört hjälpsam. Innan mobiltelefoner fanns var det enda sättet att ringa efter hjälp från en fast telefon, närmaste telefonbås eller biltelefon. Numera är denna tid förbi och det går i princip ringa från vilken plats som helst med en mobiltelefon till hands.

2. Låter oss snabbt hitta information. När vi snabbt behöver veta en sak kan mobiltelefonägare bara plocka fram mobiltelefonen. Vi behöver inte vara experter i området. Låt oss säga att hemmet lider av dålig luft och du vill åtgärda problemet snabbt. På två minuter hittar du radea.se som är experter på luftkvalitet och radon. Möjligheten att hitta information är så viktig att en fjärdedel under de senaste 30 dagarna upplevt problem när mobiltelefonen inte varit tillgänglig.

3. Underhåller och stoppar långtråkighet. Med en mobiltelefon är det nästan omöjligt att bli uttråkad. Mobiltelefoner erbjuder nämligen oändliga möjligheter till underhållning, från musik och film till mobilspel och sociala interaktioner.

4. Lokaliserar och vägleder. Om du går vilse i skogen och har glömt din mobiltelefon hemma kan det bli en utmaning att hitta hem. Annars är det tack vare mobiltelefoner nästan omöjligt att gå vilse då de har inbyggd GPS och navigering. Appar och karttjänster som Google Maps hjälper dig att hitta vägen hem.

3 nackdelar med mobiltelefoner

1. Skapar distraktion. Mobiltelefoner är så pass intressanta enheter att de skapar en stor distraktion för människor. Över 20 procent av alla dödsolyckor i trafiken beror delvis på distraktion från en mobiltelefon.

2. Utsätter många människor för cybermobbning. Innan vi fick tillgång till mobiltelefoner och internet var det enda sättet att reta någon via fast telefon eller i verkliga livet. Numera förekommer det tyvärr emellanåt genom kommentarer och inlägg på sociala medier.

3. Är beroendeframkallande. I genomsnitt tillbringar människor 180 minuter framför mobiltelefoner per dag.