Bli en hållbar Apple-användare

Bli en hållbar Apple-användare

25th februari 2022 Av av andreas

I Sverige är det Apple som är användarnas favorit både när det gäller mobiler och datorer. Såväl privatpersoner som företag investerar stora belopp i nya Iphones, Ipads och Macbooks. Något som knappast är en hållbar konsumtion.

Går det att bli ett mer miljömedvetet Apple-fan? Här får du tips på hur du blir mer hållbar i din användning av tillverkarens produkter.

Minska nyköpen

Hur du väljer att göra dina inköp av Macbooks, Iphones och Ipads påverkar i hur hög grad konsumtionen är hållbar eller inte. Din konsumtion och miljömedvetenhet präglas även av tillverkarnas ”system”. En del av systemet är att användarna konstant befinner sig i konsumtionscirkeln där en Iphone eller Macbook snabbt anses ”gammal” för att ge plats åt nästa variant av produkten.

Om du istället stannar upp och reflekterar en stund kommer du inse hur onödiga de frekventa inköpen är. Idag finns det utmärkta alternativ för dig som vill uppnå en mer hållbar Apple-användning. Du kan exempelvis köpa en begagnad Macbook eller Iphone som är i optimal funktion. På nätet finns den här sortens handelsplattformar där produkterna som säljs kontrolleras av certifierade Apple-tekniker för att säkerställa högsta möjliga kvalitet.

Att minska inköpen av nya Macbooks eller andra Apple-produkter bidrar till en sundare konsumtion och en mindre mängd skadligt avfall. En smartphone kan ge upphov till närmare 90 kilo avfall och med ett innehåll bestående av mängder av metaller. Det är lätt att glömma bort att en mobil faktiskt är en form av avfall!

Du får dessutom mer kvar i plånboken eftersom ett pris för en begagnad enhet är flera tusen kronor billigare.

Ansvar och sunt förnuft

Slutligen handlar det hållbara användandet om ditt eget förnuft och förmågan att ta ett gott ansvar för både miljö och din användning. När du investerar i låt säga en Macbook gäller du att vårda den med omsorg. Det är en dyr investering (dock billigare om du väljer en begagnad!) och du bör därför även skydda datorn på bästa möjliga sätt.

En Iphone är extra utsatt eftersom det mesta sköts med mobilen och den bärs med hela tiden – därför krävs ett tåligt skydd.

Ett rejält fodral som skyddar mobilen mot stötar eller fall och allra helst även ett tåligt extraglas ovanpå originalskärmen.

Är du rädd om din Macbook, Iphone eller Ipad så håller den längre, vilket gör gott för både miljö och plånbok!