Mobiltelefonens historia

Mobiltelefonens historia

11th februari 2021 Av av andreas

Mobiltelefoner är ett positivt verktyg för många människor idag. Om man ser tillbaka 30 år så var det nog ingen som trodde att mobiltelefonen skulle bli så pass populär som den är idag. I början på 1990-talet så började människor använda mobiltelefoner lite smått då man var utanför hemmet eller på resande fot, men det var inte i närheten av hur mycket vi använder den idag. Mobiltelefonen används i stort sett av människor runtom i hela världen och är ett verktyg för att kunna kommunicera var man än befinner sig.

Mobiltelefonen har utvecklats och fått fler användningsområden än att bara ringa med och därför har även populariteten ökat. Riktigt från början så var mobiltelefonerna ganska stora och klumpiga och de rymdes knappt i byxfickan, detta övergick sedan till den andra generationens mobiltelefoner som bara blev mindre och mindre. I början på 2000-talet så var det inne med så små mobiler som möjligt.

Populära funktioner i mobilen

Andra saker som utvecklades i rask takt var surf i mobilen. Den första tidens webbläsare var inte speciellt bra då man ännu inte hade hittat en optimal anpassning för internet i mobilen, men det gick att använda. Även mobilnätet var väldigt långsamt och det tog tid att göra saker online på en telefon. Men den kanske mest använda och populära funktionen på en mobiltelefon är kameran. När kameran först introducerades i mobilen så var den av väldigt låg kvalitet, men det har definitivt förändrats till det bättre.

Det var år 1999 som en mobil med namnet Kyocera VP-210 som var en japansk modell lanserade den första kameramobilen. Kameran hade dock bara en upplösning på 0,1 megapixlar vilket är extremt stor skillnad mot dagens kameramobiler som fungerar lika bra som en dyrare kamera, även om proffsfotografen kanske väljer en kamera framför en kameramobil ändå.