Utvecklingen av mobilkameror

Utvecklingen av mobilkameror

16th december 2018 Av av andreas

Under många år kunde man i princip bara ringa och skicka sms med sin mobiltelefon. 1999 kom dock den allra första mobiltelefonen som hade inbyggd kamera. Det var den japanska modellen Kyocera VP-210 som hade en upplösning på 0,1 megapixlar, vilket inte är särskilt mycket med dagens mått mätt.

Mobilkameran innan smartphonen

Under början av 2000-talet började mobiltelefoner med inbyggda kameror bli allt vanligare och en av de tidiga modellerna i Sverige med detta var Sony Ericsson T610 som även den hade en upplösning på 0,1 megapixlar. Optiken i kameran var dock inget vidare och lämnade därför en hel del att önska vad gäller bildkvaliteten.

Istället var det fristående digitalkameror som började bli populära bland vanligt folk, som ersättare till analoga kompaktkameror. Senare kom det även hybrider i form av Sony Ericsson K800i som använde sig av optiken från Sonys digitalkamera Cybershot. K800i hade både en upplösning på 3,2 megapixlar samt autofokus, vilket var imponerande för sin tid på en mobilkamera. Detta var flera år innan mobiltelefoner övergick till smartphones med pekskärmar. Idag tar vi för givet att alla mobiltelefoner har en inbyggd kamera. Den stora fördelen med att ha en kamera i mobilen är förstås att man alltid har mobilen med sig och är därför redo om något oväntat fototillfälle skulle dyka upp.

Mobilkamera vs. vanlig digitalkamera

Idag håller dock mobilkamerorna såpass hög optisk kvalitet att de kan konkurrera med vanliga digitalkameror. Man behöver heller inte ha den senaste flaggskeppsmodellen som kostar multum för att få bra och högupplösta foton, utan det räcker gott och väl med billigare mellansegmentsmodeller som till exempel Huawei Honor 8.

En nackdel är dock att man lätt kommer åt med fingrarna på kameralinsen på baksidan när man håller i mobilen, eftersom i princip alla mobiler saknar ett mekaniskt linsskydd. Detta gör att foton man sedan tar blir lite dimmiga och man bör därför se till att putsa linsen regelbundet. En annan nackdel detta medför är att linsen är mer utsatt för repor. Idag brukar dock många, men inte alla, mobiltillverkare, ha reptåligt glas just framför kameran. Man kan dock oftast köpa till skydd för detta i efterhand, om man inte har en alltför ovanlig modell. Det går att köpa bland annat skydd och fodral till din Honor 8 hos billigamobilskydd.se och liknande sidor.

Megapixeljakten över

Under många år tävlade mobiltillverkarna om att ha flest megapixlar i kameran, men idag är dessa tillräckligt många för att ge bra bilder och istället får tillverkarna locka med andra funktioner. Det kan handla om finesser som optisk bildstabilisering eller möjlighet att filma i 4K-upplösning. Att kunna filma videor i slow motion har också blivit populärt på senare år.

I framtiden kan vi nog vänta oss mer användning av artificiell intelligens hos mobilkameror och där har bland annat Google börjat visa vägen genom sitt ”Night sight”-läge som med AI:ns hjälp kan göra nattfoton betydligt ljusstarkare än vad som tidigare var möjligt, och detta endast via mjukvara.