Utvecklingen av Android

Utvecklingen av Android

15th juni 2019 Av av andreas

När man ska köpa en smartphone idag finns det i praktiken två val vad gäller operativsystem (OS): iOS eller Android. IOS är det OS som körs på Apples iPhone och iPad medan i princip alla andra smartphones och surfplattor kör Android, oavsett om de kommer från Samsung, LG, Sony eller Motorola. Microsoft gjorde 2010 ett försök att få en del av kakan i och med lanseringen av sitt mobila operativsystem Windows Phone, men det blev inte alls den succé som företaget hade hoppats på och lades därför ner 2017.

Android 1.0

Vad gäller Android kan man säga att det hela började 2005 då Google köpte upp företaget Android Inc. som ursprungligen skapade operativsystemet. Två år senare avtäcktes Android av Google och i september 2008 lanserades den första mobilen med version 1.0 av det nya operativsystemet, vilket var HTC Dream.

Android bygger i grunden på en modifierad version av kärnan i operativsystemet Linux, samt en del annan mjukvara med öppen källkod. 2011 gick Android om iOS som det mest sålda operativsystemet för smartphones och sedan 2013 även på surfplattor. Förklaringen till detta beror förmodligen till stor del på priset. Det finns ett stort lågprissegment för smartphones och surfplattor som kör Android, med budgetmodeller från femhundralappen, medan en iPhone eller iPad ligger på några tusenlappar som lägst.

De flesta appar släpps till både iOS och Android. Att skapa sina egna appar är betydligt enklare idag än det var när smartphonen var ny och man behöver inte direkt få 2,0 på högskoleprovet 2019 för att kunna skriva en egen app numera. Man behöver inte kunna skriva krånglig programkod för att skriva sin egen app. Idag räcker det att dra och släppa några block på skärmen för att göra enklare appar och små spel till mobilen. Tröskeln är med andra ord mycket lägre nu.

En nackdel med mobiler som kör Android är dock att det är helt upp till tillverkaren av mobilen att se till att det släpps uppdateringar när det kommer nya versioner av Android. I synnerhet budgetmodellerna kan ha flera år gamla versioner av Android installerade, vilket kan vara en säkerhetsrisk när man är ständigt uppkopplad mot internet.

Namnges efter sötsaker

Den första större uppdateringen av Android kom 2009 i och med version 1.5. Här började även Google ge varje ny Androidversion ett kodnamn baserat på en sötsak, varav det första var Cupcake. Bland nyheterna fanns bland annat stöd för widgets, uppspelning av video i formaten MPEG-4 och 3GP, stöd för auto-pairing och stereoljud över Bluetooth, automatisk rotation av skärmen med mera.

Nästa version kom senare samma år och var Android 1.6 Donut. Så har det fortsatt fram till idag med Android 8.0 Oreo och Android 9.0 Pie som är den senaste versionen. Android 10 Q lurar dock runt hörnet och det är nu många som spekulerar om vilken sötsak på bokstaven ”q” som Android 10 kommer döpas efter.