Reparera mobilen – hållbart och ekonomiskt

Reparera mobilen – hållbart och ekonomiskt

1st september 2019 Av av andreas

Har du bytt mobiltelefon många gånger under den senaste tiden? Du är inte ensam, tvärtom väljer de flesta svenska mobilanvändarna att frekvent köpa ny mobil. Det är dessutom en del av mobiloperatörernas och även mobiltillverkarnas marknadsföring att uppmuntra till nytt köp.

Mobilhandelns slit- och slängkultur för dock med sig flera negativa konsekvenser. Det är knappast hållbart att uppmuntra mobilanvändare till att byta ut en fungerande mobil. Miljön mår inte gott av det enorma restavfall elektronikbranschen bidrar till. Din plånbok påverkas så klart även den av att ständigt köpa nya mobiltelefoner.

Slit- och slängkultur

Sedan den smarta mobilen gjorde entré i var och var annans liv har mobilindustrin uppmuntrat till ett frekvent bytande av mobiler. En splittrans ny modell är inte ”inne” särskilt länge och nya funktioner lanseras tätt mellan varven. Det betyder å andra sidan inte att priset på mobiltelefoner håller sig på en rimlig nivå. Tvärtom har mobilpriserna skenat i höjden och mobilaktörernas köpuppmuntran får konsekvenser för både plånbok och miljö. Enorma summor spenderas på mobil elektronik, vilket skapar en slit- och slängkultur som i längden är ohållbar.

Mobilföretagen är sällan särskilt intresserade av att laga trasiga mobiler. Du kan köpa till olika försäkringar, men i själva verket är dessa inte till någon hjälp när exempelvis skärmen går sönder. Med enkla medel kan du själv bidra till mindre slit och släng när det gäller mobiltelefoner. Du kan spara pengar och bidra till ett mer hållbart mobilanvändande genom att reparera en trasig mobil. Den trasiga skärmen betyder inte att hela enheten är trasig. Tvärtom är en skärmreparation ett enkelt moment för reparatörerna och du har snabbt en fungerande mobil i dina händer. För att inte nämna kostnaden för att laga en mobil i jämförelse med ett köp av en ny apparat. Idag kostar nya mobiltelefoner tusentals kronor medan du betalar en betydligt mindre slant för en reparation. Värt att nämna är att det finns mobiltillverkare som inte jobbar utifrån konceptet med dyra telefoner. Det är dock inget som minskar den växande slit- och slängkulturen eftersom dessa tillverkare ändå fortsätter att uppmuntra till köp.

Elektronikavfall

Under de senaste åren har konsumtionen av olika elektronikapparater ökat med hisnande siffror, vilket också genererar en stor ökning av så kallat e-avfall. Idag bidrar den globala elektronikhandeln med upp till 50 miljoner ton avfall. Vad som gör detta till en ohållbar situation är avfallets farliga ämnen, vilka kan leda till skador hos både människor och natur. De flesta mobiltillverkare har någon form av återvinningssystem, men tyvärr kommunicerar aktörerna inte detta i lika hög grad som nya mobilmodeller. Det finns uppskattningar inom EU som menar att inte mer än 40 procent av alla elektroniska produkter återvinns. De övriga procenten vet man inte exakt vad som händer med, vilket är oroande. Utvecklingsländer tar emot e-avfall på olaglig väg och då dessa länder inte har fungerande återvinningssystem blir situationen än mer ohållbar.