
Mobilspelens utveckling
Spel på mobiltelefoner har funnits i över 20 år nu. Det sägs att de allra första mobilspelen som kom var på Siemens S1, som hade en variant av Tetris kallad Klotz, IBM Simon med spelet Scramble samt Hagenuk MT-2000 som också hade en variant av Tetris förinstallerad. Samtliga av dessa modeller kom ut 1994 på marknaden. Hagenuk MT-2000 var för övrigt den första mobiltelefonen med inbyggd antenn, istället för en utstickande sådan som var vanligt på den tiden.
Snake
Det var dock i slutet av 1990-talet som mobilspelen slog igenom på riktigt. 1998 släppte Nokia sin första mobil med spelet Snake inbyggt, nämligen Nokia 6110. Snake blev snabbt ett populärt tidsfördriv och man kunde dessutom spela två spelare samtidigt via den infraröda kommunikationsport som Nokia 6110 hade.
På den här tiden kunde man inte ladda ner appar som idag utan fick hålla till godo med de förinstallerade spel som fanns. Skärmarna var också små, lågupplösta och till en början monokroma. Med tiden kom dock färgskärmar med högre upplösning och standarder som J2ME (Java Platform, Micro Edition) gjorde det enklare att utveckla och distribuera mobilspel som fungerade på flera olika mobilmärken och modeller.
Nokia N-gage
2003 släpptes Nokia N-Gage som är en slags korsning mellan en mobiltelefon och en handhållen spelkonsol. Tanken från Nokia var bland annat att konkurrera med handhållna spelkonsoler som Nintendos Game Boy, men N-Gage blev en kommersiell flopp och utvecklingen av den lades ner redan 2005.
Spolar vi fram tiden till idag, år 2019, så är det enklare än någonsin att utveckla spel till mobila enheter som smartphones och surfplattor, tack vare de kraftfulla och lättanvända utvecklingsverktyg som finns. De två populäraste spelmotorerna idag är Unity och Unreal Engine. Den sistnämnda kostade tidigare pengar men är sedan 2015 gratis även den att börja använda. Det är först när man börjar tjäna pengar på sina spel som man måste betala en liten procent av sina intäkter till spelmotorutvecklaren.
Vill man bara slänga ihop något eget litet spel och dela med sig av till andra på internet så kostar det inget. Det är en speciell känsla att ha skapat något eget man kan visa upp och tack vare internet och modern teknik kan alla idag enkelt designa sin egen T shirt med tryck, personliga kaffekoppar eller rent av bygga helt nya saker med hjälp av en 3D-skrivare.
Smartphones och appar
Det var i och med lanseringen av iPhone 2007 och Apples App Store som det här med mobilspel verkligen exploderade. Dels öppnade det nya pekskärmsgränssnittet för helt nya typer av spel och dels gjorde App Store det enkelt för gemene man att ladda ner egna appar och spel till sin mobiltelefon, som numera hade börjat kallas smartphone. Numera finns även Google Play-butiken, som är motsvarande för Android.
Spel som Pokémon Go är ett bra exempel på hur mobilspel kan utnyttja dagens kraftfulla smartphones olika sensorer. Spelet drar nytta av bland annat GPS, kamera och gyrosensorn för att kunna visa olika Pokémon-monster via förstärkt verklighet (AR), så de ser ut att stå framför en ute i den riktiga världen.