Skydda din skärm

Skydda din skärm

8th maj 2019 Av av andreas

Vartefter skärmen på våra mobiltelefoner blivit allt större, och idag täcker så gott som hela telefonen, har det blivit allt vanligare med glas som går sönder. Det är heller inte frågan om en liten kostnad, när de dyrare telefonerna går i asfalten och det finns idag en helt egen marknad för allt ifrån skydd till glasen, till tjänster av glasbyte. Olika skärm-försäkringar kan till och med tecknas eftersom den vanliga försäkringen inte säkert täcker sådana skador, beroende på hur de uppkommit. Men att teckna en särskild försäkring kan många gånger göra det väldigt dyrt att äga en mobiltelefon och frågan är om det ens lönar sig för billigare modeller. Oavsett vilket är det oerhört irriterande när de retsamma sprickorna blir allt fler på skärmen.

Pansarglas

Olyckan är snabbt framme även om man oftast är rädd om sin mobil, en barnhand kan lätt dra ned telefonen från bordet, eller så tappar man den i vimlet på en energisk studentskiva eller lägger den på biltaket när man tankar. Det är ofta frågan om ”när” man någon gång repar eller spräcker en skärm, snarare än ”om”. Eftersom dagens telefoner är med oss överallt, exponeras de hela tiden för risken att tappas. Det finns en del enkla skydd man kan använda för en rimlig kostnad, som både minskar risken att skadan uppstår, eller åtminstone minimerar den. Ett av de vanligaste, som kostar kring hundralappen, är ett så kallat ”pansarglas” som är en tjockare plastfilm vilken ”klistras” på skärmen. Detta förhindrar repor och tar även emot mindre fall, där

själva plasten spricker i stället för glaset. Det går snabbt och enkelt att byta ut om man vill ha en ren yta. De flesta telefoner förlorar inte heller i känslighet över skärmen när man pekar på den. Att använda ett fodral med omslutande lock i hårt material adderar också betydligt skydd, och klarar de flesta stötar. Nackdelen är dock att det tar ett tag att vika undan locket varje gång man vill titta på skärmen, men även mobilcase utan lock kan skydda framsidan till en viss grad, om kanterna sticker fram framför glaset en bit.

Krockkudde för mobilen

Det finns nu en patentansökan gällande krockkudde för mobilen. Tanken är att framtida mobiler ska få en så kallad ”air-bag” modul som utlöser om den faller i marken. En rörelsesensor i mobilen ska känna av om den faller mot marken och utlösa en kudde eller fjädrar som tar smällen mot marken eller golvet. En annan del av patentet gäller små ”jetmotorer” som ska styra telefonen rätt i luften, så den inte faller med glas-sidan nedåt. Än så länge låter det som science-fiction men det gjorde även en nutida smartphone också, för si så där tjugo år sedan.