Mobiltelefoner då och nu

Mobiltelefoner då och nu

16th april 2019 Av av andreas

Mobiltelefoner har sannerligen blivit en stor del av vårt samhälle. Idag finns det nästan inte en enda person som inte har tillgång till en telefon av något slag. Det vanligaste är smartphones som t.ex. iPhone och Samsung, men det finns naturligtvis fortfarande personer som använder sig av de mindre digitala varianterna än idag. Mobiltelefonens utveckling går i en rasande fart och idag finns det få saker som mobilen inte kan göra för en. Den största framgången är uppkopplingen till internet, men även kameran, möjligheten att filma, ladda upp, spara ner och t.ex. ringa med videosamtal är otroligt uppskattat. I denna text kommer du att få läsa om hur mobilen har utvecklats från då till nu.

Mobiltelefoner då

Mobilen går tillbaka väldigt långt i tiden, men det är inte till telefonens begynnelse som vi ska bege oss, utan mer till tiden då Nokia slog igenom totalt. Mobiltelefonerna var av tjockare format och hade en skärm utan speciella funktioner och istället för mobilabonnemang till företag till privatpersoner så använde man sig av kontantkort. Kontantkorten köpte man i butik och använde för att fylla på sin mobil så att det blev möjligt att ringa och smsa.

Det var företaget Comviq som lanserade Comviq Kontant. Ringde du till en person som använde samma kontantkort var det kostnadsfritt, varpå frågan ”Hej! har du Comviq?” var det första som sades när mottagaren lyfte på luren. Några enstaka spel fanns tillgänglig, t.ex. ”Snake” och det var ännu inte möjligt att skicka över någon form av bilder. När en kamera väl anslöts till Nokiatelefonen så var skärpan mycket dålig och det var svårt att urskilja vad motivet egentligen var.

Mobiltelefoner nu

Det går inte att jämföra mobilerna då med mobilerna nu. De vi har tillgång till i dagsläget är som från en annan planet. Det var i samband med att iPhone lanserade sin första smartphone år 2007 som populariteten tog fart på allvar, åtminstone i Sverige. Innan iPhone fanns smartphones av annat slag, t.ex. från BlackBerry. Istället för vanliga knappar som telefonerna hade förr så använder man sig idag av en så kallad touch screen. Det betyder att du endast behöver peka på skärmen för att kunna navigera runt i din smartphone. Skärmen är tillverkad av glas, vilket gör att den har mycket enkelt för att gå sönder till skillnad från Nokiatelefonen som det, än idag, dras skämt om tack vare att den klarade av otroligt många fall och stötar.

Med telefonerna idag finns det ingenting som man inte kan göra. Du har tillgång till internet, mängder med applikationer så att du kan spela spel, betala räkningar, redigera fotografier, arbeta, använda GPS eller höra av dig till släktingar på andra sidan jorden. Det stora möjligheterna och den enorma friheten som smartphones ger oss har bidragit till mycket gott, men det har också orsakat ett visst typ av beroende hos människor. Telefonerna används inte bara när det är nödvändigt, som de gjordes förr, utan idag använder människorna mobilerna när de är uttråkade, vill shoppa eller t.ex. hitta recept på en god middag.