Mobilberoende

Mobilberoende

15th januari 2019 Av av andreas

Vi kan verkligen ha stor nytta av mobilen men det har också visat sig att alltfler lider av beroende av den och börjar välja bort den genom att endast avsätta en viss tid om dagen för den. Mobilberoende har varit lite pinsamt att erkänna och det är heller inte så många som vet att det faktiskt existerar. Men både läkare och spykologer i samförstånd med Strålsäkerhetsmyndigheten som menar att för mycket mobilanvändande kan orsaka skada på både det ena och det andra.

Börjar i unga åldrar

Ett alltför rikligt mobilanvändande kan uppkomma i unga år, eftersom barn redan från några års ålder får sin första telefon i handen. Den blir genast mer än bara ett kommunikationsmedel och många barn längtar fort efter att skapa sina profiler på sociala medier och utforska vad internet har i sitt sköte. Det blir inte sällan en tävling om varumärke och senaste modellen bland kompisar, där det senaste är det viktigaste och att hänga med så mycket som möjligt blir en drog. Detta främjar beroende som kan visa sig på många olika sätt.

Depression

Det vanligaste tillståndet som tyder på att någon börjar förknippas med ett mobilberoende, är olika former av depression. Man blir lätt trött av att ständigt vara uppkopplad och detta gör att man lättare träter och hamnar i konflikter samtidigt som sömnen blir påverkad. Man kan även känna sig liten och obetydlig i sina kamraters närvaro, när man hela tiden förväntas vara på topp och sysselsatt på sociala medier eller ha de senaste apparna. Ett krav på att vara perfekt resulterar relativt ofta i att man går under jorden istället.

Sömnsvårigheter

Ett annat tillstånd som i stort sett alltid går hand i hand med depression är sömnsvårigheter. Det blir näst intill omöjligt att få en blund i ögonen när telefonen hela tiden plingar och en ny chatt öppnas upp. Studier visar att sömnbesvären kryper allt lägre ned i åldrarna och att mycket av anledningarna relaterar till för mycket mobilanvändande. Istället för att stänga av telefonen när man går och lägger sig, sover många t.o.m. med den under huvudkudden för att inte missa det minsta samtal eller uppdatering. Detta är helt klart tragiskt och omöjligt att leva med i det långa loppet.

Så märker du om du är beroende

Om du hela tiden måste ta upp din telefon för att stirra dig blind på allehanda sker eller blir livrädd av blotta tanken på att missa en chatt eller ett sms, ja då ligger du garanterat i riskzonen. I värsta fall kan det gå så långt att du behöver uppsöka hjälp för att få bukt med det, men det är inte alltid det krävs. Försök att avsätta tid bara till dig utan måsten och krav på uppkoppling.