Första SMS:et

Första SMS:et

15th maj 2018 Av av andreas

I en tid då vi till större delen kommunicerar med textmeddelanden och chatt, kan det vara kul att veta varifrån och hur det första SMS:et uppkom. Tro det eller ej, men det började som en nödlösning och skulle enbart syfta till att ge kort information såsom ”jag är här” eller ”blir sen”.

SMS:ets historia i korthet

Det var en finsk ingenjör vid namn Matti Makkonnen som vid samma tidpunkt som den första mobiltelefonen kom till runt 1982, satt med sina kompisar över en bit pizza och en back med öl och tänkte till lite extra och klurade. Men detta var bara en tanke vid tidpunkten och det skulle dröja ytterligare 10 år innan man kunde skicka det första SMS:et. I mitten på 90-talet började så smått folk med klumpiga mobiltelefoner börja skicka enstaka SMS med kort och koncis info. Det var dock ännu inte så vanligt att använda denna funktion, så folk ringde hellre upp varandra för att meddela något. Men från och med 1998 ändrades detta och allt fler började skriva för fulla muggar. Först tog SMS-skickandet fart i Finland och spred sig sedan vidare till de övriga nordiska länderna, till samtliga länder i västvärlden för att slutligen hälsa på hos de allra fattigaste länderna på jordklotet.

Runt år 2010 skickades det ca 7 biljoner SMS världen över och detta lär förmodligen ha tvådubblats sedan dess. Bara på nyårsaftonen är det stört omöjligt att få fram ett SMS i tid till tolvslaget och hela telefonnätet blir överbelastat. Numera är SMS:et också symbol för smileys och emojis som med bara en bild kan ge mottagaren en hum om vad man känner eller tycker.