Flugan som blev oumbärlig

Flugan som blev oumbärlig

2nd november 2018 Av av andreas

När den första, otympliga mobiltelefonen gjorde entré på 80-talet trodde alla att det skulle bli en modefluga som dog ut fortare än en dagsslända. Vi vet allla idag att så blev inte fallet. Mobiltelefonen uppstod ur en mix av radio och telefon, och när den kom var det tänkt att man skulle slippa all dödtid. Den uppkom också efter att ha vidareutvecklat walkie-talkien.

De första mobiltelefonerna

Det mer sanningsenligt att påstå att den allra första mobiltelefonen väcktes till liv redan på 50-talet, men precis som den första datorn var den så stor att ingen normal människa kunde ta den med sig vart man gick. Den första mobila telefonen vägde hela 40 kg. Dock skulle det dröja ända in på 80-talet innan en privatperson kunde köpa en mobil och ta med sig i portföljen. Vid tidpunkten var det främst affärsmän som skyltade med sina klumpiga mobiler – den vanliga personen hade ännu varken råd eller lust att inhandla en sådan mojäng. Den vanliga telefonen dög ju gott och väl.

Den första, moderna mobiltelefonen vägde ca 750 gram och hade en batteritid om 10 timmar. Motorola var företaget som stod bakom den och modellen fick namnet DynaTAC 8000X. De nordiska länderna var inte de första som tog denna pryl till sina hjärtan, men de var några av de första som senare också skulle spela stor roll i utvecklingen av den och inte minst på grund av märken som Ericsson, Nokia osv. 1981 öppnades NMT eller Nordisk Mobiltelefoni som nätverk i Norden, och det var detta som låg till grund för att mobiltelefoner fortsättningsvis skulle få en så stor genomslagskraft. Senare kom GSM som Europas gemensamma nätverk och som även hade en stor påverkan på världen i övrigt.

Tekniken förbättrades

När sedan tekniken kom att tillverka mindre mobiltelefoner så lockades snart den större massan av att äga en mobil. Det var ju faktiskt ganska praktiskt att kunna ringa varandra när som helst utan att vänta på svar. Det började med att mobiltelefonen blev tillgänglig för alla, men när sedan funktionerna blev mer komplicerade och intressanta, valde allt fler att ansluta sig till teknikundret. Det som förutspåtts skulle bli en teknikfluga som snabbt skulle flyga förbi eller dö ut, blev världens mest använda pryl som är så viktigt för folk idag att man kan utveckla fysiska besvär eller beroenden av den.

Funktionerna som idag finns i mobiltelefoner blir bara bättre och bättre. SMS, ringsignaler, röstassistenter, filmvisning, appar och nedladdning av musik är bara ett fåtal. Du kan till och med betala med din telefon och styra dina hushållsmaskiner eller ditt dörrlås med den. Förvisso är tekniken bräcklig och när operativsystemet eller operatören krånglar så lär du snabbt få reda på det.