Den första smartphonen

Den första smartphonen

12th oktober 2018 Av av andreas

Från början var det stora och irriterande storlekar som drog ned betyget på mobiltelefonen. idag är de betydligt mer behändiga och lätta att stoppa i fickan. Nutidens smartphone har funnits i några år och kommer hela tiden i nyare tappning med nya funktioner och smarta egenskaper. Företag som Apple har tjänat storkovan och fortsätter att göra det. Men när föddes den första smartphonen?

Vår första smarta telefon

Smartphonens namn kan man helt klart ge tummen upp för. Telefonen är verkligen smart och intelligent. År 2000 var milstolpen för telefonin eftersom det var då den första smartphonen såg dagens ljus. Den kom dock inte från Apple utan från Ericsson och hette Ericsson R380. Den såg inte ut som dagens platta smartphone av glas, utan var fortfarande lik de gamla mobiltelefonerna som man kunde fälla ihop. Dock hade den en pekskärm och hade operativsystemet Symbian. Telefonen briljerade på marknaden och fick all uppmärksamhet samtidigt som Nokia fick sig en törn.

Dock var det främst utseendet som drog alla blickarna till sig. Telefonen själv innehöll inte några häpnadsväckande funktioner och om man jämför med dagens smartphones, så var den skrattretande. Den hade visserligen ett e-postprogram, en kalender och möjligheten till begränsad surf, men man kunde inte installera vare sig appar eller andra program på den. Dock har den alltid varit i blickfånget som den första, verkliga smartphonen som dock liknade en hybrid av en vanlig mobiltelefon och dagens smartphone.

Första iPhone

Den första iPhone gjorde entré på marknaden 2007. Då var Blackberry fortfarande populärt och du må tro att det viskades vitt och brett när denna platta skönhet ersatte den. Det som Apple har ändrat är främst storleken på skärmen. När mobiltelefonens klumpighet äntligen hade försvunnit, ville man ha så liten skärm som det bara gick. Så var inte fallet med Apples modeller, och idag är det stora skärmar om man ska ligga rätt i tiden. Knapparna försvann och in trädde den större, moderna pekskärmen som Ericsson var först ut med i mindre skala.

Utvecklingen av smartphones

Alltsedan år 2000 har övriga mobilvarumärken legat i startgroparna för att ständigt presentera nykomlingar på mobilmarknaden. Nya modeller av smartphones leder till ökad användning och till fler och fler funktioner. Det var länge sedan vi satt på ett kafé och beundrade den gamla godingen från Ericsson, men nog är och förblir den en relik, alltid.